szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

kurczak w panierce w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak w innej odsłonie.Jeśli ktoś lubi panierkę,która nasiąka smakiem pomidorów i pieczonego kurczaka.

kurczak w panierce w sosie pomidorowym

Składniki:

kurczak w panierce w sosie pomidorowym

 

  • 2 kg skrzydełek, (ale mogą być też inne części kurczaka)
  • 1 pikantny keczup
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru

 

  • granulowany czosnek/bądź 3-4 ząbki świeże
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka vegety

 

Sposób przygotowania:

kurczak w panierce w sosie pomidorowym
Skrzydełka,dzielimy na dwie części.Smarujemy vegetą,solą oraz czosnkiem i odstawiamy na 6-12 godzin do lodówki.Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek w jajku,następnie w mące.Jeśli ktoś lubi grubszą panierkę,powtarza tę czynność.Smażymy z obu stron na złoty kolor.Układamy kurczaki do naczynia żaroodpornego - jeśli będziemy piec,lub do garnka - jeśli będziemy gotować.
W misce mieszamy ze sobą keczup, przecier, 2 szklanki gorącej wody z rozpuszczonymi kostkami rosołowymi i cukrem.Mieszamy sos i polewamy nim kurczaka.Pieczemy pod przykryciem 1,5h/180stopniach,bądź gotujemy pod przykryciem 1,5h,od czasu do czasu potrząsając garnkiem by kurczak nie przywarł do dna i się nie przypalił.