Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie
Udka myjemy, przekrajany na pół oprószamy sola i pieprzem. W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy kurczaka oprószając ostrą papryką - podsmażamy na dość dużym ogniu do zarumienienia.
Podlewamy wodą by przywary odparowywać, dolewamy ody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy i gotujemy do miękkości mięsa - część wywaru odpompowuje.
W około 100 ml wody rozrabiamy 2 łyżki mąki i śmietany, zalewamy pozostały wywar - zagotowujemy. Kurczaka podajemy z sosem.
Podlewamy wodą by przywary odparowywać, dolewamy ody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy i gotujemy do miękkości mięsa - część wywaru odpompowuje.
W około 100 ml wody rozrabiamy 2 łyżki mąki i śmietany, zalewamy pozostały wywar - zagotowujemy. Kurczaka podajemy z sosem.
Jagodowa
Magdalena88
Konczi