Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kurczak w sosie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak w sosie to pyszny obiad dla wszystkich. U nas z dodatkiem szczypty papryki dla podkreślenia ostrości.

Kurczak w sosie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kurczak w sosie

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie
Udka myjemy, przekrajany na pół oprószamy sola i pieprzem. W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy kurczaka oprószając ostrą papryką - podsmażamy na dość dużym ogniu do zarumienienia.

Podlewamy wodą by przywary odparowywać, dolewamy ody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy i gotujemy do miękkości mięsa - część wywaru odpompowuje.

W około 100 ml wody rozrabiamy 2 łyżki mąki i śmietany, zalewamy pozostały wywar - zagotowujemy. Kurczaka podajemy z sosem.  
Kurczak w sosie
mięso myjemy, przekrawamy i oprószamy przyprawami
Kurczak w sosie
rozgrzewamy tłuszcz wkładamy mięsko i smażymy
Kurczak w sosie
mięso obsmażamy na rumiano z wszystkich stron
Kurczak w sosie
obsmażone mięso zalewamy wodą dodajemy lisć i ziele oraz sól gotujemy
Kurczak w sosie
część pozostałego wywaru zalewamy mąką ze śmietaną i zagotowujemy

Tagi:

mięso danie