iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1254]

Schabowe roladki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczna odmiana dla klasycznych kotletów schabowych, roladki nie zjedzone na ciepło doskonale zastąpią wędlinę do pieczywa.

Schabowe roladki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schabowe roladki

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 małe pętko wędzonej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 5 plasterków sera salami
  • zielona pietruszka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Schabowe roladki

ETAP 1:

Schabowe roladki
Kroimy w kostkę jak na sałatkę warzywną.

Kiełbasę, ser, paprykę i 1/2 cebuli pokroić w drobną kosteczkę, dodać dowolna ilość zielonej pietruszki oraz musztardę i wymieszać.

ETAP 2:

Schabowe roladki
Farszkładziemy płasko zostawiając wolne brzegi.

Schab pokroić na grubsze plastry i rozbić bardzo cienko, posypać po wierzchu sola oraz niewielka ilością jarzynki na każdym rozbitym plastrze schabu ułożyć porcję nadzienia i zakładając na farsz dłuższe brzegi zwinąć roladki

ETAP 3:

Schabowe roladki
Zwijamy dość ciasno i spinamy lub związujemy.

Zwinięte roladki spiąć wykałaczkami lub tradycyjnie jak robiły to mamy obwiązać grubą nicią ( ja związałam).

Na patelni podgrzać olej i obsmażyć ze wszystkich stron roladki, podsmażone przełożyć do innego naczynia, a na tłuszczu zrumienić pokrojona drobno drugą cześć cebuli, następnie zrumienioną cebulę przełożyć do mięsa ( w miarę możliwości bez tłuszczu). Mięso zalewamy około 1/2 litra ciepłej wody, dodajemy drobno posiekany czosnek, listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczkę jarzynki i pieprzu ziołowego oraz szczyptę tymianku, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa około 40 minut.

Mięso wyciągamy z garnka delikatnie przecinamy nici lub wyciągamy wykałaczki, zagęszczamy sos łyżką masła lub zasmażką z 1 łyżki mąki, doprawiamy i ponownie wkładamy mięso do sosu.

Podajemy gorące.