Sposób przygotowania:
Schabowe roladkiETAP 1:
Kiełbasę, ser, paprykę i 1/2 cebuli pokroić w drobną kosteczkę, dodać dowolna ilość zielonej pietruszki oraz musztardę i wymieszać.
ETAP 2:
Schab pokroić na grubsze plastry i rozbić bardzo cienko, posypać po wierzchu sola oraz niewielka ilością jarzynki na każdym rozbitym plastrze schabu ułożyć porcję nadzienia i zakładając na farsz dłuższe brzegi zwinąć roladki
ETAP 3:
Zwinięte roladki spiąć wykałaczkami lub tradycyjnie jak robiły to mamy obwiązać grubą nicią ( ja związałam).
Na patelni podgrzać olej i obsmażyć ze wszystkich stron roladki, podsmażone przełożyć do innego naczynia, a na tłuszczu zrumienić pokrojona drobno drugą cześć cebuli, następnie zrumienioną cebulę przełożyć do mięsa ( w miarę możliwości bez tłuszczu). Mięso zalewamy około 1/2 litra ciepłej wody, dodajemy drobno posiekany czosnek, listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczkę jarzynki i pieprzu ziołowego oraz szczyptę tymianku, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa około 40 minut.
Mięso wyciągamy z garnka delikatnie przecinamy nici lub wyciągamy wykałaczki, zagęszczamy sos łyżką masła lub zasmażką z 1 łyżki mąki, doprawiamy i ponownie wkładamy mięso do sosu.
Podajemy gorące.
SylaUla
danielek
mocsłodkości
skuter5
Czekoladka 2