Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Schab duszony w sosie węgierskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schab w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym to prosta i doskonała propozycja na pyszny obiad, który sprawdzi się na co dzień, jak również i od święta. Mięso wychodzi miękkie, kruche oraz idealnie doprawione.

Schab duszony w sosie węgierskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab duszony w sosie węgierskim

6 porcji:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oleju

Sos:

Sposób przygotowania:

Schab duszony w sosie węgierskim

Schab:

Schab duszony w sosie węgierskim
Plastry schabu nie powinny być zbyt cienkie.

Miękkie pokroić w niezbyt cienkie plastry i dokładnie natrzeć papryką w proszku.
Następnie każdy kawałek kolejno obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Schab przełożyć do garnka.

Całość:

Schab duszony w sosie węgierskim
Mięso należy dusić do całkowitej miękkości.

Na oleju z patelni podsmażyć posiekaną cebulę, którą później należy przełożyć do mięsa.
Dodać sos sojowy, listki laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz czosnek.
Wszystko razem zalać bulionem, przykryć i dusić przez około 1,5 godziny - aż mięso będzie miękkie.

Sos:

Schab duszony w sosie węgierskim
Sos zagęścić mąką według swojej potrzeby.

Wywar z duszonym mięsem połączyć z koncentratem pomidorowym oraz zagęścić mąką.