Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie śmietanowym ( pikantnym )
Umyć kurczaka. Usunąć skórę i podzielić na małe kawałki ( np. ćwiartkę na 6 części ). Posypać solą i curry ze wszystkich stron. Obrać i pokroić w cienkie piórka cebulę. Usiekać w kosteczkę paprykę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wsypać cebulę i zeszklić ją. Pomiędzy cebulę włożyć kawałki kurczaka i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Dołożyć paprykę, płatki paprykowe ( lub drobno pokrojoną chilli bez pestek) i imbir. Wlać wodę i sos sojowy. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut aż kurczak będzie miękki , a płyn odparuje o połowę. Dolać śmietankę. Zmniejszyć gaz na minimalny i dusić jeszcze 10 minut przy uchylonej pokrywce. Podawać posypanego usiekaną natka kolendry lub pietruszki najlepiej z makaronem ryżowym ( tagliatelle).