Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Kurczak w winie i warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Kurczak w winie i warzywach

Kurczak w winie i warzywach

Składniki:

Kurczak w winie i warzywach

 

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 4 ziemniaki, pokrojone w ósemki
  • 2 marchewki, pokrojone w słupki
  • 1 papryka, pokrojona w paski
  • 170 ml białego wina
  • 200 ml bulionu drobiowego z kostki
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w winie i warzywach
Aby przygotować pysznego kurczaka w winie i warzywach należy w brytfance rozgrzać olej, obsmażyć podudzia z każdej strony, dodać warzywa, przyprawić wszystką solą i pieprzem; następnie zalać białym winem i bulionem. Piec około 50 minut, co jakiś czas polewając podudzia sosem z brytfanki.