WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1327]

Kurczak w winnej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z kurczaka pokrojona na filety delikatnie doprawiona usmażona w panierce z dodatkiem białego wina.

Kurczak w winnej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w winnej panierce

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 łyżka białego wina półwytrawnego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w winnej panierce

ETAP 1:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie rozkroić na 3 lub 4 cienkie filety. Każdy filet rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą.

Rozbite filety doprawić solą i pieprzem. Jajko wybić na głęboki talerz, dolać wino i roztrzepać widelcem. Bułkę tartą wysypać na drugi talerz.

Filety panierować w jajku a potem w bułce. Na patelni rozgrzać olej i włożyć kotlety. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Kurczak w winnej panierce
Filety w winnej panierce w trakcie smażenia
Kurczak w winnej panierce
Opanierowane filety włożone na gorący olej
Kurczak w winnej panierce
Opanierowane w jajku z winem i w bułce filety
Kurczak w winnej panierce
Jajko roztrzepane z winem do opanierowania filetów