BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gotowany kurczak w panierce kokosowej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pysznego kurczaka obgotowanego, a następnie smażonego w pysznej panierce kokosowo - kukurydzianej.

Gotowany kurczak w panierce kokosowej

Składniki:

Gotowany kurczak w panierce kokosowej

 

  • Kurczaka około 1600 g,
  • woda zimna,
  • sól do smaku,
  • marchewka 1 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • płatki kukurydziane do panierowania,
  • wiórki kokosowe 2 łyżki,
  • jajka 3 szt,
  • mleko 1/4 szkl,
  • przyprawa do drobiu 1/2 łyżeczki,
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki,
  • sól do smaku,
  • oliwa do smażenia,

Sposób przygotowania:

Gotowany kurczak w panierce kokosowej
Większego kurczaka oczyścić,dokładnie wymyć oraz rozebrać na cząstki.

Włożyć do garnka z osoloną wodą,doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień, zdjąć szumowiny wytworzone podczas gotowania.

Następnie dodać obrane jarzyny oraz przyprawę uniwersalną.

Gotować do momentu, aż kurczak będzie prawie ale nie całkiem miękki.

Wyjąc kurczaka z rosołu i ostudzić.

Płatki kukurydziane wymieszać z wiórkami kokosowymi i rozgnieśc wałkiem do ciasta.

Jajka rozbełtać z mlekiem i przyprawami.

Gotowane kawałki kurczaka panierować w jajku a następnie w panierce kokosowo - kukurydzianej.

Na głębszej patelni rozgrzać oliwę i smażyć kawałki kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron.