Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Kurczak z kaszą gryczaną i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Soczysty,pachnący kaszą i grzybami kurczaczek

Kurczak z kaszą gryczaną i grzybami

Składniki:

Kurczak z kaszą gryczaną i grzybami

 

  • 1 kurczak
  • 20 G grzybów suszonych
  • 1/2 woreczka prażonej kaszy gryczanej (50 G )
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • przyprawa do kurczaka(ja użyłam Prymat)
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak z kaszą gryczaną i grzybami
Suszone grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody,najlepiej dzień wcześniej.Kurczaka umyć,osuszyć,lekko posolić,natrzeć przyprawą do kurczaka i pozostawić w lodówce na 2-3 godziny.Suszone grzyby gotować w wodzie,w której się moczyły około 1 godziny.Po tym czasie grzyby odcedzić ( wody z gotowania nie wylewać ),przestudzić i dość drobno pokroić.Na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.Następnie wsypać kaszę gryczaną i dolać wodę z gotowania grzybów ( niewielką ilość ).Wszystko dusić bez przykrycia na dość silnym ogniu mieszając,aż płyn odparuje ( około 5 minut ).Przestudzić i połączyć z grzybami oraz posiekaną natką pietruszki.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Przygotowanym nadzieniem nafaszerować kurczaka.Zaszyć lub spiąć wykałaczkami.Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub brytfance.Lekko skropić olejem.Piec pod przykryciem 1 godzinę w temperaturze 180*C,od czasu do czasu podlewając powstającym sosikiem.Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze około 30-40 minut,często podlewając sosem.