Sposób przygotowania:
Kurczak z kaszą gryczaną i grzybami
Suszone grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody,najlepiej dzień wcześniej.Kurczaka umyć,osuszyć,lekko posolić,natrzeć przyprawą do kurczaka i pozostawić w lodówce na 2-3 godziny.Suszone grzyby gotować w wodzie,w której się moczyły około 1 godziny.Po tym czasie grzyby odcedzić ( wody z gotowania nie wylewać ),przestudzić i dość drobno pokroić.Na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.Następnie wsypać kaszę gryczaną i dolać wodę z gotowania grzybów ( niewielką ilość ).Wszystko dusić bez przykrycia na dość silnym ogniu mieszając,aż płyn odparuje ( około 5 minut ).Przestudzić i połączyć z grzybami oraz posiekaną natką pietruszki.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Przygotowanym nadzieniem nafaszerować kurczaka.Zaszyć lub spiąć wykałaczkami.Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub brytfance.Lekko skropić olejem.Piec pod przykryciem 1 godzinę w temperaturze 180*C,od czasu do czasu podlewając powstającym sosikiem.Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze około 30-40 minut,często podlewając sosem.