IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

kurczak z kukurydzą i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

potrawa nadająca się dla karmiących piersią mam.

kurczak z kukurydzą i marchewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

kurczak z kukurydzą i marchewką

 

  • ryż brązowy 2 saszetki
  • pierś z kurczaka podwójna
  • kukurydza z puszki - 1/2 puszki
  • marchewka ugotowana (może być ze słoika) 2 szt

Sposób przygotowania:

kurczak z kukurydzą i marchewką
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kawałki ok 0,5 cm na 0,5 cm, ugotować (można użyć gotową marchewkę ze słoika), Pierś umyć pokroić w kostkę OK 1x1 cm i ugotować w małej ilości wody. Ryż brązowy ugotować do miękkości (chyba że ktoś woli mniej miękki)

Ugotowany ryż wyłożyć na półmisek. Marchewkę, pierś i odsączoną kukurydzę wymieszać razem (kukurydzę można na chwilę wrzucić do gotującej się marchewki w celu jej podgrzania). Gotową mieszanką posypać ryż. Potrawa najlepsza na ciepło. Smacznego!
kurczak z kukurydzą i marchewką
kolorowe składniki ładnie prezentują się na półmisku
kurczak z kukurydzą i marchewką
do dania można podać pałeczki zamiast sztućców
kurczak z kukurydzą i marchewką
porcja dla kilku osób (3-4) lub na kilka dni