PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Kurczak z niespodzianką (faszerowane jajka)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciekawy pomysł na faszerowane jajka, które zachwycą na wielkanocnym stole nie tylko dzieci. Proste w wykonaniu, a bardzo efektowne.

Kurczak z niespodzianką (faszerowane jajka) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z niespodzianką (faszerowane jajka)

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z niespodzianką (faszerowane jajka)
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z cebulką pokrojoną w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Pozostawiamy do wystygnięcia i obieramy. Za pomocą małego nożyka nacinamy zygzak wokół jajka na wysokości około 1/3 od wierzchołka i ściągamy „dekielek”. Usuwamy żółtka i rozgniatamy na gładką masę z musztardą, majonezem i przyprawami. Do głębszej części jajka nakładamy ostudzone pieczarki pokrojone z kosteczkę. Następnie z masy jajecznej formujemy główkę kurczaka i nakrywamy „dekielkiem”. Z pieprzu robimy oczka, a z papryki dziubek.
Kurczak z niespodzianką (faszerowane jajka)
Etap 1 Najlepiej najpierw przygotować wszystkie składniki
Kurczak z niespodzianką (faszerowane jajka)
Etap 2 Niespodzianką jest ukryty w środku dodatkowy farsz pieczarkowy.