SUPERPRZEPIS

Kurczak z patisonami i papryką

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kurczak z patisonami i papryką Więcej zdjęć (5)

Ciekawe, lekkie danie, w sam raz na letni dzień.

Składniki:

Kurczak z patisonami i papryką

 

  • 4 małe patisony
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • wegeta
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Kurczak z patisonami i papryką

Patisony obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąc pestki. Połowki pokroić na krążki, a krązki na pół. Posolić iodstawić. Cebulę kroimy na grubą kostkę, wrzuamy na rozgrzana oliwe i podsmażamy ok 3 minuty. Paprykę kroimy na paski. Po tym czasie posypujemy wegetą i dodajemy paprykę i pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Filety kroimy na długe paski, posypujemy przyprawa do kurczaka, sola i pieprzem. Wrzucamy na patelnie i dusimy ok 10 minut, a nastepnie smazymy jeszcze 5 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyciagamy mieso z patelni i do cebuli z papryka wrzucamy patisonki. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dokladamy na patelnie wcześniej wyciągnięte paski z kurczaka, wszystko mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Podawać najlepiej z kaszą badz ryżem.

Kurczak z patisonami i papryką
Wydrążone połówki patisona, teraz kroimy je na mniejsze czesci.
Kurczak z patisonami i papryką
Cząstki patisona solimy i odstawiamy.
Kurczak z patisonami i papryką
Cebulka i papryka.
Kurczak z patisonami i papryką
Filet z kurczaka kroimy w długie paski a nastepnie doprawiamy.