SUPERPRZEPIS

Warzywne leczo

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Warzywne leczo Więcej zdjęć (3)

Pyszne danie, na lekki, wakacyjny obiadek.

Składniki:

Warzywne leczo

 

  • 1 duży patison lub 2 małe
  • 2 cukinie młode
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mielona słodka papryka
  • pęczek zielonek pietruszki

Sposób przygotowania:

Warzywne leczo
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Cukinie i patisony obieramy, usuwamy pestki i kroimy w gruba kostkę. Gdy cebula z czosnkiem się zeszkli dodajemy cukinie i patisona. Smażymy ok 5 minut, po czym dodajemy pomidory z puszki, majeranek, paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całośc. Dusimy pod przykryciem aż całość będzie miękka. - około 15 - 20 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Drobno siekamy zieloną pietruszkę. Przekładamy leczo na talerze i posypujemy pietruszką.
Warzywne leczo
Głowne składniki przygotowane - cukinia, patison, cebula, czosnek i pomidorki.
Warzywne leczo
Patisony i cukinie obrane, usunięte pestki i pokrojone w kostkę.