margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Faszerowany kabaczek

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam kabaczka i co roku czekam aż się pojawi.

Faszerowany kabaczek

Składniki:

Faszerowany kabaczek

 

  • kabaczek
  • mięso mielone
  • pieczarki ok 6-7 większych
  • 2 średnie cebule
  • papryka (zielona i czerwona)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • jajo
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano
  • oliwa
  • masło lub margaryna
  • marchew
  • ser żółty lub topiony
  • sos:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1,5 łyżki magii
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Faszerowany kabaczek
Kabaczka obrać ze skóry przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami z środka. (najlepiej jest delikatnie naciąć nożem i pomóc sobie łyżką). Posolić i popieprzyć odstawić do lodówki. W czasie kiedy kabaczek jest w lodówce przygotowujemy farsz. Pieczarki opłukujemy kroimy w większą kostkę i przesmażamy na maśle lub margarynie. Marchew kroimy w talarki a paprykę w kosteczkę. Kiedy pieczarki puszczą soki solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy marchew i paprykę. Wszystko razem dusimy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Na patelni będziemy podsmażać mięso. Najpierw cebule kroimy w pióra, a czosnek przeciskamy lub bardzo drobno siekamy, podsmażamy razem na oliwie, solimy i pieprzymy do smaku. Przyrumieniamy cebulę uważając żeby się nie spaliła, podlewamy delikatnie wodą i czekamy aż odparuje. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku: przyprawą do mięsa mielonego, ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut mieszając. Przekładamy do miski, odstawiamy do przestygnięcia. Do mięsa dodajemy podduszone pieczarki z papryką (nie dodajemy sosu z duszenia) mieszamy wszystko dokładnie, jeśli farsz jest zbyt sypki wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy kabaczka z lodówki i napełniamy go farszem, przykrywamy farsz plasterkiem sera żółtego lub topionego. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kabaczka niewielką ilością wody i pozostałym sosem z pieczarek. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około godzinę. Ja od czasu do czasu obracałam kabaczka i sprawdzałam czy jest dość miękki. Po ok.40 minutach polałam kabaczki sosem pomidorowym, można też użyć samego koncentratu pomidorowego i połączyć go z sosem z pieczenia kabaczka. Smacznego.