Sposób przygotowania:
Kurczak z ryżem i warzywami na parze
Warzywa dokładnie myjemy. Marchew obieramy, a paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych.
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Pokrojone mięso przyprawiamy i odstawiamy.
Paprykę kroimy w niewielką kostkę, marchew w talarki, a różyczki brokuła dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ryż ( tak jak lubimy do miękkości lub al dente).
W garnku do gotowania na parze układamy zamarynowane mięso i gotujemy je do miękkości. W drugim garnku do gotowania na parze gotujemy marchew. Na trzy minuty przed końcem gotowania marchewki dorzucamy brokuły. Po upływie 3 minut wyjmujemy warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki.
Pokrojone warzywa razem z papryką dodajemy do ryżu i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę mięso ugotowane na parze i ponownie mieszamy.
Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z sosem solowym.
Od razu podajemy.
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Pokrojone mięso przyprawiamy i odstawiamy.
Paprykę kroimy w niewielką kostkę, marchew w talarki, a różyczki brokuła dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ryż ( tak jak lubimy do miękkości lub al dente).
W garnku do gotowania na parze układamy zamarynowane mięso i gotujemy je do miękkości. W drugim garnku do gotowania na parze gotujemy marchew. Na trzy minuty przed końcem gotowania marchewki dorzucamy brokuły. Po upływie 3 minut wyjmujemy warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki.
Pokrojone warzywa razem z papryką dodajemy do ryżu i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę mięso ugotowane na parze i ponownie mieszamy.
Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z sosem solowym.
Od razu podajemy.
Magdalena88
Jagodowa
misia5