Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapusta duszona z rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Duszona biała kapusta z dodatkiem dużej ilości rzodkiewki wyśmienicie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Kapusta duszona z rzodkiewką

Składniki:

Kapusta duszona z rzodkiewką

 

  • 1/2 główki białej kapusty
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 3 pęczki rzodkiewek
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • 2 czubate łyżki masła roślinnego
  • 1 łyżeczka pszennej mąki
  • 3 łyżeczki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego

Sposób przygotowania:

Kapusta duszona z rzodkiewką

Etap 1

Kapusta duszona z rzodkiewką
Poszatkowana biała kapusta przełożona do garnka.

Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody. Do kapusty dodać trochę przyprawy uniwersalnej, zagotować ją. Gotować kilka minut, aż kapusta lekko zmięknie.

Etap 2

Kapusta duszona z rzodkiewką
Rzodkiewki zioła przyprawy i masło roślinne dodane do kapusty.

Rzodkiewki oczyścić, pokroić na połówki, dodać do kapusty. Dodać też do niej zioła, kminek, trochę pieprzu, czosnek granulowany i masło roślinne. Wymieszać, gotować dalej, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Etap 3

Kapusta duszona z rzodkiewką
Duszone warzywa w garnku oprószone pszenną mąką.

Kapustę z rzodkiewkami oprószyć mąką, wymieszać.

Etap 4

Kapusta duszona z rzodkiewką
Ketchup dodany do duszonej kapusty z rzodkiewkami.

Dodać ketchup i wymieszać. Na koniec dodać cukier i ocet, wymieszać i jeszcze chwilkę pogotować.

Etap 5

Kapusta duszona z rzodkiewką

W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną przyprawy uniwersalnej. Podawać np. jako dodatek do obiadu.