Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa kapuściano-rzodkiewkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, lekka zupka z kapustą pekińską i rzodkiewką z dodatkiem koncentratu pomidorowego. W sam raz na pierwsze danie.

Zupa kapuściano-rzodkiewkowa

Składniki:

Zupa kapuściano-rzodkiewkowa

 

  • 60 dkg kości od schabu
  • 10 dkg pora
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 1 pietruszka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1/2 średniej kapusty pekińskiej
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa kapuściano-rzodkiewkowa

Etap 1

Zupa kapuściano-rzodkiewkowa
Umyte kości schabowe przełożone do garnka i zalane wodą.

Kości schabowe umyć, przełożyć do garnka, zalać 2 l wody, zagotować, zebrać szumowiny. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut.

Etap 2

Zupa kapuściano-rzodkiewkowa
Oczyszczone i rozdrobnione marchewki por pietruszka i seler.

Marchewki obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić.

Etap 3

Zupa kapuściano-rzodkiewkowa
Przygotowane warzywa dodane do gotującego się wywaru.

Warzywa dodać do wywaru. Dodać też trochę soli i pieprzu. Gotować dalej ok. 10 minut.

Etap 4

Zupa kapuściano-rzodkiewkowa
Obrane i pokrojone ziemniaki poszatkowana kapusta i pokrojone rzodkiewki.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować, oczyszczone rzodkiewki pokroić w ćwiartki.

Etap 5

Zupa kapuściano-rzodkiewkowa

Warzywa dodać do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Etap 6

Zupa kapuściano-rzodkiewkowa

Do zupy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, jeszcze chwilkę pogotować.

Etap 7

Zupa kapuściano-rzodkiewkowa

Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.


Tagi:

zupy warzywa