Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Kurczak w czarnym sezamie z puree z soczewicy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak panierowany w czarnym sezamie i płatkach migdałów z puree z soczewicy i sosem z zielonej herbaty matcha

Kurczak w czarnym sezamie z puree z soczewicy

Składniki:

Kurczak w czarnym sezamie z puree z soczewicy

 

  • 1 duży filet z kurczaka
  • szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki herbaty zielonej matcha
  • 1 duża cebula
  • szklanka wody
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 50 ml białego wina
  • 50 g czarnego sezamu
  • 50 g płatków migdałów
  • mąka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • cukier
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w czarnym sezamie z puree z soczewicy
Połowę cebuli kroimy w kostkę , marchew obieramy , kroimy w talarki i obsmażamy razem na odrobinie oleju. Zalewamy wodą i wsypujemy soczewice. Gotujemy około 20/25 minut aż będzie miękka. Uważamy aby nie przypalić soczewicy , jeśli jest potrzeba dolewamy wody. Gdy soczewica będzie miękka , blędujemy całość na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Drugą połowę cebuli kroimy w drobną kostkę. Szklimy na odrobinie oleju po czym zalewamy winem i czekamy aż się zredukuje o połowę. Dodajemy herbatę i dolewamy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Czekamy aż ładnie zgęstnieje. Kurczaka oprawiamy , przekrawamy wzdłuż na dwa filety. Płatki migdałów mielimy , łączymy z sezamem. Mięso przyprawiamy i panierujemy w mące , jajku i panierce sezamowo-migdałowej. Smażymy na złoto w głębokim tłuszczu. Gdy jest gotowe nakładamy wszystko na talerz.