Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie paprykowy z soczewicą
Kurczaka ugotować. Wyjąć ostudzić i obrać z kości. 1,5 litra wywaru odlać. Wrzucić do wywaru kostkę bulionowa, paprykę, cebulę i soczewice. Ugotować do miękkości- wyjąć warzywa i ostudzić. Obrać paprykę ze skórki i zmiksować razem z soczewica i cebulą . Doprawić sola, pieprzem, sosem sojowym, czubricą. Dołożyć przecier pomidorowy oraz mięso z kurczaka i gotować około 10 minut. Puree z soczewicy Soczewicę wypłukać, namoczyć na 30 minut. Gotować do miekkości( ok. 45 minut) w wodzie razem z kminkiem i sosem sojowym. Odcedzić, jeszcze gorące zmiksować z masłem. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny.
kasik12