Sposób przygotowania:
Kurczak z pure z soczewicy zielonej
Już dawno w swojej kuchni zamieniłam ziemniaki na zieloną soczewicę , a gęstą śmietanę jak tylko mogę zamieniam na jogurt grecki , dzięki temu trzymam formę :) Nawet znajomych już przekabaciłam na zieloną soczewicę :) Zieloną soczewicę moczymy w wodzie przez około godzinę , następnie w świeżej wodzie z odrobiną soli morskiej gotujemy aż soczewica będzie miękka.Odcedzamy i ręcznym blenderem w misce mielimy soczewicę na pure.Do pure dodajemy posiekaną drobniutko cebulę oraz przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy.W międzyczasie na wrzątek osolony wrzucamy zieloną fasolkę i gotujemy około 10 minut , następnie odcedzamy i polewamy odrobiną oliwy z oliwek i mieszamy.Piersi z kurczaka lekko robijamy , solimy i przyprawiamy , smażymy bez żadnej panierki na małej patelni na rozgrzanej oliwie dokładnie z obu stron.Do miseczki z jogurtem wyciskamy 3 ząbki czosnku i drobno posiekany koperek , mieszamy energicznie.Pure z soczewicy podsmażamy na oliwie z oliwek około 5 minut. Smacznego
Babciagramolka
Chupnięta