Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kurczak z warzywami prawie po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Lekki ryż z warzywami i kurczakiem

Kurczak z warzywami prawie po chińsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z warzywami prawie po chińsku

 

  • Duża pierś z kurczaka
  • Czerwona papryka
  • 450g mrożonki warzywnej „chińskiej”
  • Łyżeczka czerwonej papryki
  • Łyżeczka czosnku
  • Łyżka oleju
  • 200g ryżu
  • Szklanka rosołu lub bulionu
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami prawie po chińsku
Mięso umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z olejem, papryką i czosnkiem, doprawić solą. Odstawić na pół godziny do przegryzienia się. Podsmażyć. Paprykę czerwoną oczyścić z nasion, umyć i pokroić w kostkę, dodać do kurczaka, smażyć chwilę. Zamrożone warzywa wrzucić na patelnię, przesmażyć, dodać szklankę rosołu, zamieszać i smażyć ok. 8-10minut, do miękkości. Ryż ugotować al-dente w osolonym wrzątku. Na półmisek wysypać ryż, następnie wyłożyć gotowe mięso z warzywami.
Kurczak z warzywami prawie po chińsku
Mięso umyć pokroić w kostkę wymieszać z olejem papryką i czosnkiem doprawić solą Odstawić na pół godziny do przegryzienia się Podsmażyć
Kurczak z warzywami prawie po chińsku
Paprykę czerwoną oczyścić z nasion umyć i pokroić w kostkę dodać do kurczaka smażyć chwilę
Kurczak z warzywami prawie po chińsku
Zamrożone warzywa wrzucić na patelnię przesmażyć dodać szklankę rosołu zamieszać i smażyć ok 8-10minut do miękkości
Kurczak z warzywami prawie po chińsku
Ryż ugotować al-dente w osolonym wrzątku