zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Kurczak złocisty z rożna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dla nas to najlepszy kurczak z rożna, mało przypraw, duży efekt:)

Kurczak złocisty z rożna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak złocisty z rożna

 

  • Kurczak 1 i ½ kg
  • Przyprawa złocista do kurczaka
  • Papryka czerwona z proszku
  • Czosnek granulowany

 

Sposób przygotowania:

Kurczak złocisty z rożna
Kurczaka dokładnie myję. Nacieram obficie przyprawami, w środku i na zewnątrz. Zużywam całą paczuszkę przyprawy złocistej, i po pełnej łyżce czosnku i papryki. Wkładam do miski, owijam folią spożywczą i wkładam na całą noc do lodówki. Na następny dzień nabijam kurczaka na rożen, na dno piekarnika wstawiam brytfankę z wodą. Parująca woda sprawi że kurczak nie będzie suchy. Piekę 90 minut w 185 st. C. Po upieczeniu dzielę na porcje. Podaję na liściach sałaty, z powodzeniem można podać z frytkami, lub ziemniakami i dowolną surówką.
Kurczak złocisty z rożna
Kurczaka dokładnie myję. Nacieram obficie przyprawami
Kurczak złocisty z rożna
Na następny dzień nabijam kurczaka na rożen, na dno piekarnika wstawiam brytfankę z wodą
Kurczak złocisty z rożna
Parująca woda sprawi że kurczak nie będzie suchy
Kurczak złocisty z rożna
Piekę 90 minut w 185 st. C. Po upieczeniu dzielę na porcje.