ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Fasola Jaś z mielonym kotletem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, sycące danie na obiad z fasolą w pomidorach, kotletem mielonym i ryżem, danie smakuje wyśmienicie.

Fasola Jaś z mielonym kotletem i ryżem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fasola Jaś z mielonym kotletem i ryżem

 

  • fasola Jaś 50 dag,
  • woda 1,5 litra,
  • sok pomidorowy 1/2 litra,
  • kostka rosołowa 2 sztuki,
  • cząber 1 łyżka,
  • papryka ostra 1 łyżeczka

 

  • mięso mielone z łopatki 70 dag,
  • bułka tarta 3/4 szklanki,
  • jajka 1 sztuka,
  • kucharek 2 łyżeczki,
  • cebula 1 sztuka,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba

 

  • ryż 4 saszetki,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Fasola Jaś z mielonym kotletem i ryżem
Fasolę Jaś moczyć całą noc w wodzie, wodę potem wylać, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości fasoli, pod koniec dodać kostkę rosołową, sok pomidorowy, paprykę ostrą, cząber.

Mielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, bułką tartą, wodą, cebulą pokrojoną, kucharkiem, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety.

Ryż w saszetkach ugotować w osolonej wodzie, podawać z fasolą, kotletami.
Fasola Jaś z mielonym kotletem i ryżem
Do tego dania mielona łopatka pasuje najlepiej.