Sposób przygotowania:
Kurczak/Penne w sosie szpinakowo-serowym
Gotujemy makaron penne w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Pół paczki starcza na 2 porcje, składniki sosu starczą na tyle samo. Na niewielkiej ilości oliwy/oleju lekko smażymy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Na drugiej patelni rozmrożony szpinak smażymy na maśle, dodajemy posiekany czosnek. Dodajemy pieprz (wedle uznania, ale dla lepszego smaku powinna być go sporo). Po chwili dorzucamy rozdrobniony niebieski ser, cały czas mieszając czekamy aż się roztopi. Wlewamy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy podsmażonego kurczaka i mieszamy dalej na małym ogniu aż sos trochę zgęstnieje. Sosu raczej nie trzeba solić ponieważ ser w sobie jest bardzo słony, ale lepiej spróbować przed podaniem. Odcedzamy makaron, kładziemy na talerz, polewamy sosem, posypujemy żółtym serem. Cały proces robienia sosu trwa mniej więcej tylko to ugotowanie makaronu (15-20 minut); Smacznego!
Mikrula