Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kurczę pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Obiad, który robi się sam. Idealna propozycja dla zapracowanych, wystarczy wstawić do piekarnika i wyjąć po godzinie.

Kurczę pieczone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczę pieczone

 

  • 2 tylne ćwiartki kurczaka
  • 4 spore marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do kurczaka złocista
  • curry
  • majeranek
  • pieprz
  • czosnek w pudrze
  • sól

Sposób przygotowania:

Kurczę pieczone
Przygotować marynatę: olej wymieszać z czubatą łyżeczką przyprawy kurczak złocisty, 1/2 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki przyprawy curry, 1/4 łyżeczki pieprzu i dwoma sporymi szczyptami majeranku. Mięso umyć, osuszyć i nasmarować marynatą, odstawić do lodówki na godzinę. Po godzinie naczynie z kurczakiem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec godzinę. Po połowie czasu polać mięso marynatą, w której się piecze. Marchewki umyć, obrać i ugotować, tak żeby wciąż były lekko twarde. Pokroić na plasterki. Kurczaka ułożyć na talerzach, podawać z marchewką.
Kurczę pieczone
Zamarynowane mięso wstawiamy na godzinę do lodówki.