Sposób przygotowania:
Kurczę pieczone w miodzie
Nasze kurczę pieczone czyścimy i wkładamy do dużej miski, bądź innego naczynia, w którym łatwo nam będzie je doprawić. W małym naczyniu łączymy przyprawę do kurczaka i miód. Przepis jest bardzo prosty. Na każdą ćwiartkę 1 łyżka wszystkich składników ( łącznie z olejem) i po jednym ząbku czosnu. Gdy już dobrze rozmieszamy, smarujemy naszą glazurą kurczaka, polewamy olejem i dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko dobrze mieszamy, aby kurczak był równomiernie pokryty i przekładamy do rękawa. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Zamykamy rękaw specjalnymi do tego „zapięciami” lub związujemy i wrzucamy do piekarnika. Kurczak potrzebuje ok. godziny, choć jeśli ćwiartki są duże, to dajmy mu jeszcze ze 20 minut. Na ostatnie 10 minut smażenia możemy rozciąć rękaw, jeśli ktoś lubi bardziej przypieczoną skorkę. Uważamy przy tym na bardzo gorącą parę. Życzę smacznego!