Sposób przygotowania:
Kurczę pieczone 3
Kurczę pieczone: Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, oprószamy przyprawami i skrapiamy oliwą.
Marynata: Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie nacieramy kurczaka (również pod skórą).
Nadzienie: Cytrynę i cebulę kroimy na ćwiartki. Nadziewamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 - 2 godziny (lub na noc).Przekładamy kurczaka na blaszkę z kratką (aby tłuszcz miał gdzie ściekać). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Piec w 200 stopniach C przez około 60 - 70 minut.
Przez pierwsze 30 - 35 minut pieczemy tył.Następnie odwracamy kuraka piersią do góry (odlewamy zbędny tłuszcz) i dodajemy ziemniaki i pieczemy przez kolejne 30 - 35 minut.
Podałam z sałatą z dresingiem.
Smacznego :)
Marynata: Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie nacieramy kurczaka (również pod skórą).
Nadzienie: Cytrynę i cebulę kroimy na ćwiartki. Nadziewamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 - 2 godziny (lub na noc).Przekładamy kurczaka na blaszkę z kratką (aby tłuszcz miał gdzie ściekać). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Piec w 200 stopniach C przez około 60 - 70 minut.
Przez pierwsze 30 - 35 minut pieczemy tył.Następnie odwracamy kuraka piersią do góry (odlewamy zbędny tłuszcz) i dodajemy ziemniaki i pieczemy przez kolejne 30 - 35 minut.
Podałam z sałatą z dresingiem.
Smacznego :)