Sposób przygotowania:
Grzyby marynowane w occie
Grzyby dokładnie opłukać. Większe sztuki pokroić w mniejsze kawałki (aby zmieściły się do słoika). Do dużego garnka wrzucamy pokrojone w gruby plastry grzyby i zalewamy je wodą aby były zanurzone z odrobiną soli. Gotujemy aż zmiękną- około 30 minut, jeśli grzyby są mniejsze jak np. kurki to gotujemy je ok.20 minut. Przecedzamy je w durszlaku i czekamy aż trochę ostygną. W tym czasie robimy zalewę. Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, 2,5 szklanki octu, 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki soli. Zagotujemy. Czekamy do lekkiego ostudzenia. Do każdego słoika kładziemy kilka ,,piór'' pokrojonej cebuli, parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 liście laurowe oraz grzyby. Zalewamy gorącą zelewą octową. Szczelnie zamykamy słoiki i pasteryzujemy je 15 minut. Układamy do góry dnem pod przykryciem, np. ścierką.