agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

kuropatwy po myśliwsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

kuropatwy po myśliwsku..........

kuropatwy po myśliwsku

Składniki:

kuropatwy po myśliwsku

 

  • Kuropatwa 4 sztuki
  • Słonina 25 dag
  • Sól, pieprz
  • Jałowiec 1 łyżka
  • Pieczarki 30 dag
  • Tłuszcz 1 łyżka
  • Zielona pietruszka 2 gałązki

 

Sposób przygotowania:

kuropatwy po myśliwsku
Mięso wypłukać, natrzeć solą ze sproszkowanymi przyprawami. Nagrzać mocno piekarnik. Pieczarki umyć i oczyścić, przekroić na pól, włożyć na mocno rozgrzany tłuszcz, posypać solą i pieprzem. Smażyć do odparowania soku, usmażone pieczarki włożyć do wnętrza kuropatwy razem z pietruszką. Tuszki owinąć paskami słoniny, przytrzymując je nitką. Ułożyć w brytfannie, podlać trochę tłuszczu i soku z pieczarek, wstawić do piekarnika i piec jedną godzinę.