mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Kurza galantyna.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna kurza galantyna dla odmiany

Kurza galantyna.

Składniki:

Kurza galantyna.

 

  • 1 mała kura,
  • 5 dag wątróbki,
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 100 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 5 dag pietruszki,
  • 5 dag selera,
  • 1 dag koperku,
  • 0,25 l galaretki z drobiu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Kurza galantyna.
Myjemy kurę. Odcinamy szyję, skrzydełka. Rozbieramy tuszkę usuwając kości. Z kości i dróbek gotujemy galaretę. Bułkę moczymy w mleku. Smażymy omlet z jajek. Sparzamy wątróbkę, oczyszczamy seler i pietruszkę. Koperek płuczemy i siekamy. Oddzielamy mięso od skóry. Odciśniętą bułkę wraz z mięsem mielimy dwukrotnie w maszynce. Do masy dodajemy sól, gałkę muszkatołową, pieprz, koperek i dobrze mieszamy. Omlet kroimy w paski, wątróbkę w kostkę. Dodajemy do masy. Mieszamy. Serwetkę moczymy i rozkładamy na niej skórę, nadając jej prostokątny kształt. Układamy na niej masę w kształt wałka. Wszystko razem zawijamy serwetką, związujemy końce i osznurowujemy. Wkładamy galantynę do wanienki do ryb, zalewamy osoloną wrzącą wodą, dodajemy seler i pietruszkę. Gotujemy powoli ok. 1 godzinę. Studzimy w wywarze. Zimną galantynę wyjmujemy z wywaru. Zdejmujemy serwetkę i porcjujemy krojąc w plasterki ok. 10 dag. Układamy na półmisku i zalewamy krzepnącą galaretą.

Tagi:

jajko jajka