haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Kurczak chili w potrawce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 420
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczyste kawałki kurczaka w sosie dyniowym doprawionym papryczkami chili to prawdziwy rarytas. Dobrze przyprawiona potrawka doskonale smakuje podana z ryżem. Zaledwie parę prostych składników plus około pół godziny pracy dają zaskakujące rezultaty!

Kurczak chili w potrawce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak chili w potrawce

 

  • 1 pierś z kurczaka około 180 g
  • 1 czerwona papryczka chili medium
  • 1 cebula
  • 180 g obranej dyni
  • 40 g szynki z kurczaka
  • 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak chili w potrawce
1. Dynię rozcinamy oczyszczamy z nasion i obieramy ze skórki. Kroimy w dość małą kostkę.

2. Cebulę obieramy i siekamy.

3. Papryczki chili pozbawiamy nasion, płuczemy i kroimy w drobną kosteczkę.

4. Szynkę z indyka również kroimy na małe kawałki.

5. Pierś z kurczaka myjemy (lub jeśli ktoś woli - bez mycia) i dzielimy na małe kawałki.

6. Cebulę podsmażamy na oleju, dorzucamy do niej chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dorzucamy szynkę, a następnie kurczaka. To wszystko powinno trwać dosłownie chwilę, po czym zalewamy składniki bulionem i dodajemy przyprawy.

7. Po zagotowaniu wrzucamy dynię i dusimy około 25 minut (dynia musi być miękka). Na końcu dodajemy czerwona fasolkę i mieszamy. Podajemy z ryżem.
Kurzak chili w potrawce
Dynie przekrawamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Kurzak chili w potrawce
Cebulę i chili również oczyszczamy i płuczemy.
Kurzak chili w potrawce
Cebule z chili i czosnkiem podsmażamy na oleju.
Kurzak chili w potrawce
Wszystkie składniki dusimy w bulionie aż dynia bedzie miękka.