Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapewniam, że takie pulpeciki posmakują zarówno dzieciom - jak i dorosłym. A sos jest niezwykle delikatny, odrobinę kremowy, czyli jednym słowem po prostu... przepyszny!

Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowym

Składniki:

Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowym

Pulpeciki:

  • 400g mięsa mielonego
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • majeranek
  • koperek świeży/suszony
  • papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Do sosu:

  • 50g żółtego sera
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowym

Pulpeciki:

Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowym
Moje pulpeciki są o wielkości orzecha włoskiego.

Posiekaną cebulę podsmażyć na łyżce oleju.

Mięso mielone dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka, jajkiem, cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz wszystkimi przyprawami.

Całość doprawić do smaku.

Z powstałej masy należy uformować kuleczki o dowolnej wielkości i każdą z nich obtoczyć w mące.

Gotowanie:

Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowym
Kuleczki mięsne powinny swobodnie pływać w garnku.

W garnku należy zagotować z około 2 litry wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i do wrzątku ostrożnie włożyć pulpety.

Pulpeciki gotować przez około 10 minut, a następnie wyjąc z garnka.

Sos:

Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowym
W razie czego sos można zagęścić odrobiną mąki.

Odrobinę wody z garnka połączyć z serem startym na tarce o drobnych oczkach i koncentratem pomidorowym.

Mieszankę wymieszać z resztą wody/wywaru i mieszając podgrzewać aż sos zgęstnieje i będzie jednolity.

Sos doprawić do smaku i z powrotem włożyć do niego pulpeciki.
(W razie potrzeby sos można zagęścić odrobiną mąki pszennej.)