Sposób przygotowania:
Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowymPulpeciki:
Posiekaną cebulę podsmażyć na łyżce oleju.
Mięso mielone dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka, jajkiem, cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz wszystkimi przyprawami.
Całość doprawić do smaku.
Z powstałej masy należy uformować kuleczki o dowolnej wielkości i każdą z nich obtoczyć w mące.
Gotowanie:
W garnku należy zagotować z około 2 litry wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i do wrzątku ostrożnie włożyć pulpety.
Pulpeciki gotować przez około 10 minut, a następnie wyjąc z garnka.
Sos:
Odrobinę wody z garnka połączyć z serem startym na tarce o drobnych oczkach i koncentratem pomidorowym.
Mieszankę wymieszać z resztą wody/wywaru i mieszając podgrzewać aż sos zgęstnieje i będzie jednolity.
Sos doprawić do smaku i z powrotem włożyć do niego pulpeciki.
(W razie potrzeby sos można zagęścić odrobiną mąki pszennej.)
SylaUla