haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Kurze nóżki w kapuście z woreczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka i pałki w pikantnej marynacie upieczone razem z kapusta w jednym woreczku - to genialne przenikanie smaków. Chrupiąca skórka kurczaka i delikatna kapusta to po prostu uczta dla smakosza!

Kurze nóżki w kapuście z woreczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurze nóżki w kapuście z woreczka

 

Sposób przygotowania:

Kurze nóżki w kapuście z woreczka
1. Olej, czosnek, pastę chili, paprykę i sól mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy podzielone na udka i pałki udka z kurczaka. Wstawiamy do lodówki na około 1/2 godziny.

2. Kapustę i cebule szatkujemy drobno (ja wrzuciłam oba warzywa do miksera z wkładką do szatkowania kapusty)Marchewkę ścieramy na grubych oczkach.

3. Warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy sól, olej i mieszamy.

4. Do dużego rękawa foliowego układamy warzywa i kurczaka, a także wiórki masła na wierzch zamykamy worek, robimy dwie male dziurki w worku na górze i pieczemy w termoobiegu (lub w zwykłym piekarniku) w temperaturze 200 stopni przez 50 minut. Po tym czasie rozcinamy worek i dopiekamy do brązowej skórki jeszcze 15 minut.

5, Podajemy z ziemniaczkami purre.
Kurze nóżki w kapuście z woreczka
Nózki dzielimy na udka i pałki i marynujemy.
Kurze nóżki w kapuście z woreczka
Kapuste i cebulę szatkujemy i mieszamy ze starta marchewką.
Kurze nóżki w kapuście z woreczka
Warzywa i udka wkladamy do woreczka do pieczenia.
Kurze nóżki w kapuście z woreczka
Pieczemy 50 minut w temperaturze 200 stopni, rozcinamy woreczek i dopiekamy jeszcze 15 minut.

Tagi:

kapusta