Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Rolady wołowe bez tradycyjnego zawijania

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W ten sposób przygotowane danie obiadowe z wołowina na rolady - to bogactwo smaków i aromatów które sprawia, że ten przepis jest bez wątpienia wyśmienity.

Rolady wołowe bez tradycyjnego zawijania Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rolady wołowe bez tradycyjnego zawijania

 

  • 1,5 kg wołowiny na rolady
  • 600 g bekonu (pokroić w krótkie paski)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane / olej)
  • 12 cebul (pokroić w piórka)
  • 6 ogórków kiszonych (pokroić w półplastry)
  • 6 łyżek musztardy
  • 2,3 litra bulionu (wołowy)
  • 450 ml wina (czerwone / wytrawne)
  • grzyby leśne (suszone / namoczyć)
  • słodka śmietana (do sosu)
  • skrobia kukurydziana (sos zagęścić)
  • przyprawy:
  • sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Rolady wołowe bez tradycyjnego zawijania
► Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić na cienkie paski. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć porcjami mięso i wyjąć z garnka. W garnku na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażyć przez chwile bekon, dodać cebulę i całość smażyć, aż się cebula zrumieni.

► Do garnka z powrotem włożyć wołowinę i przez chwilę razem smażyć. Następnie wlać wino, bulion, namoczone grzyby wraz z wodą, wrzucić ogórki, domieszać musztardę i doprawić solą i pieprzem. Całość gotować na małym ogniu przez okolo 90 minut, aż mięso będzie miękkie. Sos zagęścić niewielką ilością skrobi kukurydzianej i uszlachetnić śmietaną. Ponownie odgrzane smakują jeszcze lepiej.
Rolady wołowe bez tradycyjnego zawijania
Następnie wlać wino, bulion, grzyby, ogórki, domieszać musztardę i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Rolady wołowe bez tradycyjnego zawijania
Do garnka z powrotem włożyć wołowinę i przez chwilę razem smażyć.
Rolady wołowe bez tradycyjnego zawijania
Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażyć bekon, dodać cebulę i całość smażyć, aż się cebula zrumieni.
Rolady wołowe bez tradycyjnego zawijania
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć porcjami mięso i wyjąć z garnka.
Rolady wołowe bez tradycyjnego zawijania
Wołowinę na rolady oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na cienkie paski.