WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Warzywny "rosół" z pulpetami mięsno-jaglanymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warzywny wywar/rosół z delikatnymi pulpecikami mięsno - jaglanymi (z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej).

Warzywny "rosół" z pulpetami mięsno-jaglanymi Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Warzywny "rosół" z pulpetami mięsno-jaglanymi

 

  • Ok. 400g szynki wieprzowej
  • 50g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 - 2 łyżki kaszy manny
  • Sól, pieprz do smaku
  • 0,5 cebuli
  • Na rosół:
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek pora
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 łyżeczka magi

Sposób przygotowania:

Warzywny "rosół" z pulpetami mięsno-jaglanymi

ETAP 1:

Kaszę jaglaną przepłukać zimną, gorącą i znów zimną wodą. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wystudzić. Kaszę zmielić razem z mięsem i cebulą. Dodać jajko, majonez, kasze manną. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Uformować pulpety i obtaczać je w mące pszennej.

Warzywa na rosół obrać i umieścić w garnku. Dodać przyprawy. Wlać tyle wody aby zakryć warzywa. Zagotować. Gotować ok godziny. Odcedzić. Do rosołu dodać pulpety i gotować ok. 20 minut.

Podawać na gorąco. Można podać z ryżem lub makaronem.

Warzywny "rosół" z pulpetami mięsno-jaglanymi
Pulpety mięsno-jaglane po ugotowaniu w rosole
Warzywny "rosół" z pulpetami mięsno-jaglanymi
Rosół warzywny po wyjęciu warzyw i przecedzeniu
Warzywny "rosół" z pulpetami mięsno-jaglanymi
Uformowane pulpety obtoczone w mące pszennej.
Warzywny "rosół" z pulpetami mięsno-jaglanymi
Wymieszana w misce masa mięsna na pulpety
Warzywny "rosół" z pulpetami mięsno-jaglanymi
Warzywa na rosół z przyprawami zalane wodą
Warzywny "rosół" z pulpetami mięsno-jaglanymi
Mięso zmielone z kaszą jaglaną