Sweet Coala

Sweet Coala

Kucharz
[Przepisów: 6]

Pieczone udko z kaszą gryczaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 400
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pieczone w rękawie udka w połączeniu z kaszą gryczaną z orzechami brazylijskimi i surówką z kiszonej kapusty to pyszne i zdrowe danie, idealne na zimowy obiad.

Pieczone udko z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone udko z kaszą gryczaną

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone udko z kaszą gryczaną
Włącz piekarnik na 180˚C. Udka z kurczaka oprósz swoją ulubioną przyprawą do kurczaka i umieść w rękawach do pieczenia (pamiętaj, by nakłuć woreczki). Włóż do naczynia żaroodpornego (nie przykrywaj!) i piecz w przez godzinę i 10 minut. Jeśli chcesz, by skórka ładnie się zrumieniła, na ostatnie 10 minut ostrożnie natnij folię i rozchyl. Po upieczeniu wylej tłuszcz, który zgromadził się w woreczkach. Twoje danie będzie dietetyczne. Kiedy udka są w piekarniku, ugotuj kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, dopraw każdą porcję łyżeczką oleju z pestek dyni i posyp siekanymi orzechami brazylijskimi. Podawaj z prostą surówką z kiszonej kapusty i czerwonej papryki. Na zdrowie!
Pieczone udko z kaszą gryczaną
Oprósz udka swoja ulubioną przyprawą do kurczaka.
Pieczone udko z kaszą gryczaną
Udko w woreczku wygląda jak piękny prezent.
Pieczone udko z kaszą gryczaną
Orzechy brazylijskie zawierają witaminy B1, B6, E i kwas foliowy.