Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1424]

Kwadratowe mini pączki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych, okrągłych pączuszków. Pączki są bardzo łatwe w przygotowaniu i zapewniam, że każdy sobie z nimi poradzi.

Kwadratowe mini pączki

Składniki:

Kwadratowe mini pączki

 

  • 350g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 180 ml mleka
  • 50g smalcu
  • 1 jajko (małe)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej/pomarańczowej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania lub lukier

Sposób przygotowania:

Kwadratowe mini pączki
Smalec roztopić w 1/2 ciepłego mleka, a do reszty pokruszyć drożdże, wsypać łyżkę mąki oraz cukru.

Wszystko razem wymieszać i na chwilę odstawić, aby powstał zaczyn.

Po tym czasie do miski przesiać mąkę i dodać sól, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytryny/pomarańczy oraz jajko, a na końcu mleko ze smalcem oraz zaczyn.

Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Miskę z ciastem przykryć szmatką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Następnie ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, delikatnie zagnieść oraz rozwałkować na prostokąt o grubości około 1,5 cm.

Rozwałkowane ciasto pokroić na paski 1,5-2 cm i później w kwadraty.

W garnku, głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzać do 170 stopni olej.

Pączki smażyć z każdej strony na złoty kolor.

Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu oraz posypać pudrem lub polukrować.