ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Placki kartoflane z kiszoną kapustą i pieczarkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna odmiana placków ziemniaczanych nadziewanych kiszoną kapustą z pieczarkami, placki są bardzo chrupiące i smakują wyśmienicie.

Placki kartoflane z kiszoną kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki kartoflane z kiszoną kapustą i pieczarkami

 

  • kiszona kapusta 50 dag,
  • pieczarki 50 dag,
  • cebula 1 sztuka,
  • olej 1 łyżka,
  • cukier 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • tarta bułka 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Placki kartoflane z kiszoną kapustą i pieczarkami
Kiszoną kapustę pokroić drobniej, ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, po ugotowaniu wodę odlać z kapusty, pieczarki usmażyć z cebulką do odparowania wody, wymieszać z kapustą, pieprzem mielonym, cukrem, bułką tartą, solą.

Ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków na placki, ziemniaki wyłożyć na sito drobne oczka aby odciekł sok z ziemniaków, wodę delikatnie odlać i dodać ziemniaki z sita do osadu z maczki mączki ziemniaczanej.

Dodać startą na tarce cebulę, przyprawy, żółtka, kucharka, mąkę tortową, ubitą pianę z białek, wymieszać i od razu smażyć placki.

Na gorący olej kłaść cienką warstwę placka, na placek łyżkę nadzienia rozsmarować i drugą cienką warstwę placka, piec na większym ogniu rumiane placki z każdej strony.

Podawać z na ciepło z barszczem czerwonym do picia.
Placki kartoflane z kiszoną kapustą,pieczarkami
Piana musi być mocno ubita na sztywno z ciut solą.
Placki kartoflane z kiszoną kapustą,pieczarkami
Bułka tarta zagęści nadzienie do placków.
Placki kartoflane z kiszoną kapustą,pieczarkami
Masa ziemniaczana powinna być od razu smazona po dodaniu piany.
Placki kartoflane z kiszoną kapustą,pieczarkami
Olej gorący i placki niedużej wielkości.
Placki kartoflane z kiszoną kapustą,pieczarkami
Po usmażeniu odkładać na ręcznik paierowy