Sposób przygotowania:
Mini pączki z młodym jęczmieniemPrzygotowanie ciasta:
Do miski przesiewamy mąkę, młody jęczmień,cukier puder,szczyptę soli i sodą oczyszczoną.
Dodajemy zmielony twaróg, jajka, śmietanę, cukier waniliowy. Zagniatamy gładkie ciasto.
Formowanie :
Z ciasta urywamy małe kawałeczki ciasta i w dłoniach (lekko natłuszczonych olejem) formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Układamy je na lekko posypanej mąką stolnicy.
Smażenie:
W rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
Wkładamy partiami uformowane kuleczki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Pączusie powinny powoli się rumienić, by dobrze usmażyły się w środku.
Usmażone pączusie odsączamy z tłuszczu układając je na papierowym ręczniku.
Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
mocsłodkości
Agnieszka Rec
Czekoladka 2