Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

SUPERPRZEPIS

Mini pączki z młodym jęczmieniem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste w wykonaniu a do tego bardzo smaczne mini pączki z dodatkiem młodego jęczmienia zaskoczą nie tylko domowników.

Mini pączki z młodym jęczmieniem

Składniki:

Mini pączki z młodym jęczmieniem

na ciasto:

  • 30 dag mielonego twarogu
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki młodego jęczmienia mielonego
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • olej do głębokiego do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mini pączki z młodym jęczmieniem

Przygotowanie ciasta:

Mini pączki z młodym jęczmieniem
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto

Do miski przesiewamy mąkę, młody jęczmień,cukier puder,szczyptę soli i sodą oczyszczoną.

Dodajemy zmielony twaróg, jajka, śmietanę, cukier waniliowy. Zagniatamy gładkie ciasto.

Formowanie :

Mini pączki z młodym jęczmieniem
Z ciasta formujemy małe kuleczki i układamy je na lekko posypanej mąką stolnicy

Z ciasta urywamy małe kawałeczki ciasta i w dłoniach (lekko natłuszczonych olejem) formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Układamy je na lekko posypanej mąką stolnicy.

Smażenie:

Mini pączki z młodym jęczmieniem
Mini pączki uformowane z ciasta smażymy w rozgrzanym tłuszczu

W rondelku rozgrzewamy tłuszcz.

Wkładamy partiami uformowane kuleczki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Pączusie powinny powoli się rumienić, by dobrze usmażyły się w środku.

Usmażone pączusie odsączamy z tłuszczu układając je na papierowym ręczniku.

Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.