WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Stemplowane ciasteczka z patelni z serduszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasteczka o smaku śmietankowym wyciskane stempelkami do ciastek, smażone na patelni. Fajne do zrobienia z dziećmi.

Stemplowane ciasteczka z patelni z serduszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stemplowane ciasteczka z patelni z serduszkami

 

  • 1szkl. mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 70g masła
  • kilka kropel aromatu śmietankowego do ciast

Sposób przygotowania:

Stemplowane ciasteczka z patelni z serduszkami

ETAP 1:

Mąkę wsypać do miski. Dosypać cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać żółtko, zimną kwaśną śmietanę i zimne masło pokrojone na kawałki. Dodać aromat śmietankowy lub ewentualnie inny ulubiony.

Zagnieść elastyczne jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wyciąć kółka i na każdym kółku odcisnąć stempelkiem wzór.

Patelnię rozgrzać i posmarować bardzo cienko olejem. Włożyć ciastka. Smażyć na małym ogniu do zrumienienia i przewrócić na drugą stronę. Znów smażyć na rumiano. Wystudzić na kratce.

Podawać po wystudzeniu.

Stemplowane ciasteczka z patelni z serduszkami
Stemplowane ciasteczka w trakcie smażenia na patelni
Stemplowane ciasteczka z patelni z serduszkami
Odciśnięte ciasteczka włożone na rozgrzaną patelnię
Stemplowane ciasteczka z patelni z serduszkami
Zagniecione ciasto na ciasteczka stemplowane
Stemplowane ciasteczka z patelni z serduszkami
Składniki na ciastka stemplowane umieszczone w misce