caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Kwaszona sałatka z kapusty

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jak ktoś lubi kwaszoną kapustę to tę sałatkę też polubi

Kwaszona sałatka z kapusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kwaszona sałatka z kapusty

 

Sposób przygotowania:

Kwaszona sałatka z kapusty
Kapustę oczyścic z wierzchnich lisci, poszatkować. Ogórki umyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, oczyścić pokroić w cienkie paski. Marchew umyc, oskrobać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, dodać pieprz i sól i jeszcze raz wymieszać. Odstawić w chłodna miejsce na 2-4 godziny. Warzywa układać w słoikach ciasno ubijając. Pozostały z warzyw sok w miarę możliwości wlac na wierzch warzyw (o ile będzie miejsce bo podczas ubijania warzywa też go puszczą). Słoiki odstawić na 2 tygodnie (pod spód najlepiej podłozyć jakąś tacę bo ze słoików może wyciekać w trakcie kiszenia nadmiar soku). Po 2 tygodniach odstawić słoiki w chłodne miejsce lub zapasteryzować przez 15 minut (do dłuższego przechowywania). Nie trzeba bardzo ściśle trzymać sie przepisu. Jeśli ktoś lubi to może dać któregos składnika wiecej. Sól dajemy mniej więcej w ilości 1 łyżki na 1 kg warzyw. Sałatke mozna podawać prosto ze słoika lub przyprawić jak tradycyjna kapustę kiszona dodając siekaną cebulę, tarte jabłko i olej.
Kwaszona sałatka z kapusty
Wszystkie składniki rozdrobnić i posolić
Kwaszona sałatka z kapusty
Całość dokładnie wymieszać

Tagi:

kapusta