Sposób przygotowania:
Kwaszona sałatka z kapusty
Kapustę oczyścic z wierzchnich lisci, poszatkować. Ogórki umyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, oczyścić pokroić w cienkie paski. Marchew umyc, oskrobać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, dodać pieprz i sól i jeszcze raz wymieszać. Odstawić w chłodna miejsce na 2-4 godziny. Warzywa układać w słoikach ciasno ubijając. Pozostały z warzyw sok w miarę możliwości wlac na wierzch warzyw (o ile będzie miejsce bo podczas ubijania warzywa też go puszczą). Słoiki odstawić na 2 tygodnie (pod spód najlepiej podłozyć jakąś tacę bo ze słoików może wyciekać w trakcie kiszenia nadmiar soku). Po 2 tygodniach odstawić słoiki w chłodne miejsce lub zapasteryzować przez 15 minut (do dłuższego przechowywania). Nie trzeba bardzo ściśle trzymać sie przepisu. Jeśli ktoś lubi to może dać któregos składnika wiecej. Sól dajemy mniej więcej w ilości 1 łyżki na 1 kg warzyw. Sałatke mozna podawać prosto ze słoika lub przyprawić jak tradycyjna kapustę kiszona dodając siekaną cebulę, tarte jabłko i olej.
Alita
caroline1983
caroline1983
https://gotujmy.pl/kiszonka-inspirowana--kim-chi-,przepisy,48778.html
Robiłam i bardzo mi sie spodobała. Nawet jak się na nia nie skusisz to moze Cię zainspiruje :)
dusia30