Sposób przygotowania:
Kwiatuszki z białej kiełbasyETAP 1
Ciasto francuskie rozwijamy. Dzielimy je na 3 pasy o szerokości równej długości kiełbas
ETAP 2
Każdy pas dzielimy na 3 części. W otrzymane kawałki ciasta zawijamy nasze kiełbaski.
ETAP 3
Miejsce łączenia ciasta dokładnie sklejamy. Owinięte kiełbaski układamy na stolnicy miejscem łączenia do spodu. Kiełbaski dość głęboko nacinamy co około 0,5 cm. Nacięte zaginamy, tak by uformować kwiatuszka.
ETAP 4
Uformowane kwiatuszki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy majerankiem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Kwiatuszki pieczemy do zrumienienia ciasta około 25 minut w 180°C. Upieczone wyjmujemy i gotowe.
SylaUla
gusia1000