jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kwiatuszki z białej kiełbasy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wielkanoc jak najbardziej kojarzy się z pierwszymi kwiatami w ogrodzie oraz białą kiełbasą na stole. Ja postanowiłam połączyć te dwa wielkanocne skojarzenia, w konsekwencji czego powstały pyszne paszteciki- kwiatuszki z kiełbasowym nadzieniem.

Kwiatuszki z białej kiełbasy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwiatuszki z białej kiełbasy

SKŁADNIKI

  • 9 cienkich białych kiełbasek (parzone),
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • Jajko do smarowania,
  • Majeranek do posypania

Sposób przygotowania:

Kwiatuszki z białej kiełbasy

ETAP 1

Kwiatuszki z białej kiełbasy
ciasto francuskie dzielimy na pasy

Ciasto francuskie rozwijamy. Dzielimy je na 3 pasy o szerokości równej długości kiełbas

ETAP 2

Kwiatuszki z białej kiełbasy
kiłbaski zawijamy w ciasto francuskie

Każdy pas dzielimy na 3 części. W otrzymane kawałki ciasta zawijamy nasze kiełbaski.

ETAP 3

Kwiatuszki z białej kiełbasy
formujemy kwiatuszki

Miejsce łączenia ciasta dokładnie sklejamy. Owinięte kiełbaski układamy na stolnicy miejscem łączenia do spodu. Kiełbaski dość głęboko nacinamy co około 0,5 cm. Nacięte zaginamy, tak by uformować kwiatuszka.

ETAP 4

Kwiatuszki z białej kiełbasy
przed pieczenim kwiatuszki smarujemy jajkiem i oprószamy majerankiem

Uformowane kwiatuszki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy majerankiem.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Kwiatuszki pieczemy do zrumienienia ciasta około 25 minut w 180°C. Upieczone wyjmujemy i gotowe.