gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Biała kiełbasa w cieście francuskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeszcze w kwietniu może kojarzyć nam się ze świętami, jednak polecam wykorzystywać ten produkt przez cały rok!

Biała kiełbasa w cieście francuskim

Składniki:

Biała kiełbasa w cieście francuskim

 

  • 4 białe kiełbasy
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie sera żółtego w plastrach
  • rzeżucha
  • roztrzepane jajko
  • keczup do polania

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa w cieście francuskim
Poniżej przedstawiam sposób wykonania tego dania krok po kroku.

ETAP 1:

Biała kiełbasa w cieście francuskim
Zdjęcie do przepisu - Biała kiełbasa w cieście francuskim - gosia47-47

Najpierw kroimy ser żółty w mniejsze paski i dajemy po trochu na górną część białej kiełbasy.

ETAP 2:

Biała kiełbasa w cieście francuskim
Zdjęcie do przepisu - Biała kiełbasa w cieście francuskim - gosia47-47

Następnie każdą kiełbaskę posypujemy poszatkowaną rzeżuchą. Należy to zrobić dość obficie.

ETAP 3:

Biała kiełbasa w cieście francuskim
Zdjęcie do przepisu - Biała kiełbasa w cieście francuskim - gosia47-47

Później każdą kiełbasę owijamy paskiem ciasta francuskiego. Jeśli jeden pasek nie wystarczy, należy dołożyć drugi pasek ciasta.

ETAP 4:

Biała kiełbasa w cieście francuskim
Zdjęcie do przepisu - Biała kiełbasa w cieście francuskim - gosia47-47

Wszystkie kiełbaski przekładamy na wysmarowaną margaryną brytfannę. Każdą z nich nasączamy rozmąconym jajkiem.

ETAP 5:

Biała kiełbasa w cieście francuskim
Zdjęcie do przepisu - Biała kiełbasa w cieście francuskim - gosia47-47

Kiełbaski przekładamy do piekarnika i pieczemy w piekarniku ok. 25-30 minut.

ETAP 6:

Biała kiełbasa w cieście francuskim
Zdjęcie do przepisu - Biała kiełbasa w cieście francuskim - gosia47-47

Przygotowane kiełbaski wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu i polewamy keczupem. Można dodatkowo posypać poszatkowaną natką pietruszki lub koperkiem.