marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kwiaty z papryk nadziewane kus-kus i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przystawki ze świeżych warzyw jak papryki lub cykoria z farszem serowym, z kasz, lub też z ryżem z dodatkiem mięsa drobiowego, grzybów można serwować nie tylko na przyjęcia, lecz i do obiadu lub kolacji.

Kwiaty z papryk nadziewane kus-kus i grzybami

Składniki:

Kwiaty z papryk nadziewane kus-kus i grzybami

  • 6 świeżych papryk kolorowych,
  • 1 opakowanie kaszki kus-kus,
  • 40 dag.pieczarek,
  • sól,
  • curry,
  • świeże listki melisy lub mięty,
  • 1/2 l.wody.

Sposób przygotowania:

Kwiaty z papryk nadziewane kus-kus i grzybami
Papryki opłukać, odkroić górę, oczyścić z nasion i przelać chłodną wodą. Ścianki jarzyn ponacinać w ząbki niczym tulipany i ułożyć na tacy.

Pieczarki oczyścić, pokroić, obsmażyć, wyjąć i odsączyć. Wodę na kaszkę zagotować, posolić i do gotującej się wsypać kaszkę, zamieszać, dopóki się woda nie wchłonie. Wyłączyć palnik, naczynie zestawić na bok, a kaszkę wymieszać z pieczarkami, doprawić szczyptą curry i ziołami suszonymi lub świeżymi listkami melisy lub mięty, po uprzednim ich opłukaniu.

Napełniać farszem kielichy "tulipanów" i serwować jako przekąskę.

Tagi:

papryka