Mona31

Mona31

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Papryka nadziewana mięsem w sosie wg taty Krzysia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Papryka nadziewana wg mojego taty - pyszny standard

Papryka nadziewana mięsem w sosie wg taty Krzysia

Składniki:

Papryka nadziewana mięsem w sosie wg taty Krzysia

 

  • 2 duże papryki czerwone
  • 200 g mięsa mielonego
  • pół torebki ryżu białego
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
  • 2 plastry cebuli
  • olej
  • koncentrat pomidorowy mały
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana mięsem w sosie wg taty Krzysia
1. Papryki umyć i delikatnie wydrążyć. 2. Mięso mielone smażyć na złoto z dodatkiem przypraw i posiekanego czosnku. 3. Ugotować ryż i wymieszać z mięsem. 4. Następnie nafaszerować papryki mięsem i przykryć farsz plasterkiem cebuli. 4. Papryki wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180'C. 5. W tym czasie przygotować sos - zagotować 3 szklanki wody, posolić, popieprzyć odrobinę, dodać koncentrat, zabielić śmietaną i mąką (rozrobić dokładnie z pół szklanki sosu, i delikatnie połączyć w garnku ,by nie zrobiły się grudki). 6. Ciepłe papryki włożyć do gotującego sosu i gotować 10 minut na małym ogniu, by nie przywarły. 7. Podawać z pieczywem, smacznego!