cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Papryka nadziewana smażona w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Papryka nadziewana smażona w cieście

Papryka nadziewana smażona w cieście

Składniki:

Papryka nadziewana smażona w cieście

 

  • 500 g słodkiej papryki,
  • 3 jajka,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki wody.
  • Nadzienie:
  • 200 g żółtego sera lub 150 g mięsa,
  • cebula,
  • tłuszcz,
  • sól i pieprz.
  • Sos:
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 koncentrat pomidorowy,
  • 200 ml mięsnego bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

 

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana smażona w cieście

Słodką
paprykę przekroić wzdłuż na pół, oczyścić, umyć. Włożyć do miski,  zalać wrzątkiem, odstawić na 20-25 minut.
Mięso ugotować, posiekać, podsmażyć razem z drobno pokrojoną cebulą. Doprawić
do smaku solą i pieprzem. Przygotowane papryki napełnić pokrojonym w kostkę
serem lub nadzieniem mięsnym. Połączyć połówki papryki, obwiązać białą nitką.
Żółtka wymieszać z wodą i mąką. Osobno ubić białka, dodać do ciasta.
Przygotowane papryki zanurzać w cieście, smażyć na gorącym oleju. Po usmażeniu
wyłożyć na papierowy ręcznik do wchłonięcia nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem.
Czosnek i cebule drobno posiekać, odsmażyć w niedużej ilości tłuszczu, dodać
koncentrat pomidorowy i bulion mięsny, gotować około 10-15 minut na małym
ogniu. Gotowy sos przetrzeć przez sito, zagotować, dodać majeranek, doprawić do
smaku solą i pieprzem. Nadziewane papryki włożyć do sosu, podgrzewać około 5
minut. Papryka może być przygotowana dzień wcześniej, a w dniu następnym
wystarczy przygotować sos, w którym  się
je odgrzewa.