Sposób przygotowania:
Papryka nadziewana smażona w cieścieSłodką
paprykę przekroić wzdłuż na pół, oczyścić, umyć. Włożyć do miski, zalać wrzątkiem, odstawić na 20-25 minut.
Mięso ugotować, posiekać, podsmażyć razem z drobno pokrojoną cebulą. Doprawić
do smaku solą i pieprzem. Przygotowane papryki napełnić pokrojonym w kostkę
serem lub nadzieniem mięsnym. Połączyć połówki papryki, obwiązać białą nitką.
Żółtka wymieszać z wodą i mąką. Osobno ubić białka, dodać do ciasta.
Przygotowane papryki zanurzać w cieście, smażyć na gorącym oleju. Po usmażeniu
wyłożyć na papierowy ręcznik do wchłonięcia nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem.
Czosnek i cebule drobno posiekać, odsmażyć w niedużej ilości tłuszczu, dodać
koncentrat pomidorowy i bulion mięsny, gotować około 10-15 minut na małym
ogniu. Gotowy sos przetrzeć przez sito, zagotować, dodać majeranek, doprawić do
smaku solą i pieprzem. Nadziewane papryki włożyć do sosu, podgrzewać około 5
minut. Papryka może być przygotowana dzień wcześniej, a w dniu następnym
wystarczy przygotować sos, w którym się
je odgrzewa.