dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Papryki nadziewane mięsem i kaszą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podłużne papryki nadziewane mięsem mielonym z szynki wieprzowej oraz kaszą jęczmienną i zieleniną. Pyszne danie obiadowe.

Papryki nadziewane mięsem i kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki nadziewane mięsem i kaszą

 

Sposób przygotowania:

Papryki nadziewane mięsem i kaszą
Kaszę ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obrałam i posiekałam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim cebulę. Następnie dodałam mięso, odrobinę soli oraz pierzu i smażyłam ok. 10 minut. Mięso przełożyłam do miski i odstawiłam do przestudzenia. Papryki umyłam, z każdej odcięłam górę z ogonkiem, a ze środka długim ostrym nożem wycięłam białe części z pestkami. Każdą paprykę lekko posoliłam od środka. Do przestudzonego mięsa dodałam kaszę, jajko oraz posiekaną zieleninę. Doprawiłam solą i pieprzem, tak przygotowaną masą napełniłam papryki. Nafaszerowane warzywa ułożyłam w dużym rondlu, podlałam wodą, dodałam masło i dusiłam pod przykryciem ok. 45 minut – do momentu, aż skórka na papryce zaczęła pękać. Bardzo ostrożnie przełożyłam papryki na talerze, podałam z ziemniakami z wody polanymi sosem wytworzonym podczas duszenia papryk.
Papryki nadziewane mięsem i kaszą
Mielone mięso podsmażyłam z cebulą pokrojoną w kosteczkę
Papryki nadziewane mięsem i kaszą
Do mięsa dodałam ugotowaną kaszę jęczmienną...
Papryki nadziewane mięsem i kaszą
... oraz jajko, sól, pieprz i posiekana zieleninę
Papryki nadziewane mięsem i kaszą
Nafaszerowane papryki ułożyłam w rondlu i dusiłam pod przykryciem