Sposób przygotowania:
Papryki nadziewane mięsem i kaszą
Kaszę ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obrałam i posiekałam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim cebulę. Następnie dodałam mięso, odrobinę soli oraz pierzu i smażyłam ok. 10 minut. Mięso przełożyłam do miski i odstawiłam do przestudzenia. Papryki umyłam, z każdej odcięłam górę z ogonkiem, a ze środka długim ostrym nożem wycięłam białe części z pestkami. Każdą paprykę lekko posoliłam od środka. Do przestudzonego mięsa dodałam kaszę, jajko oraz posiekaną zieleninę. Doprawiłam solą i pieprzem, tak przygotowaną masą napełniłam papryki. Nafaszerowane warzywa ułożyłam w dużym rondlu, podlałam wodą, dodałam masło i dusiłam pod przykryciem ok. 45 minut – do momentu, aż skórka na papryce zaczęła pękać. Bardzo ostrożnie przełożyłam papryki na talerze, podałam z ziemniakami z wody polanymi sosem wytworzonym podczas duszenia papryk.
Nina W.