jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

„Łaciata” zupa lub po prostu groszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Najlepiej smakuje z kromką chleba.

„Łaciata” zupa lub po prostu groszkowa

Składniki:

„Łaciata” zupa lub po prostu groszkowa

 

  • Składniki:
  • 250 g groszku w łatki,
  • 1 -2 łyżki śmietany,
  • 1 marchew,
  • Majeranek, sól, pieprz do smaku,
  • Natka pietruszki,
  • Pęto kiełbasy wiejskiej,
  • Kostka rosołowa

 

Sposób przygotowania:

„Łaciata” zupa lub po prostu groszkowa
Groszek namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy go dokładając kostkę rosołową. Pod koniec gotowania dokładamy startą marchew. Całość zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy na patelni. Zupę przelewamy na talerze, podajemy z przygotowaną wcześniej kiełbasą oraz oprószamy pokrojoną natką pietruszki.

Tagi:

kielbasa