reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Łaciate ciasto z śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto to klasyczna zebra nieco inaczej wykończona z dodatkiem śliwek węgierek

Łaciate ciasto z śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łaciate ciasto z śliwkami

 

  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanka oleju
  • 1 szklanki cukru
  • 1 szklaka wody gazowanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 śliwek węgierek
  • Polewa:
  • 0,5 kostki palmy
  • 3 łyżki kakao
  • 300 g cukru
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Łaciate ciasto z śliwkami
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia Jajka z cukrem ubijamy przez 5 minut aż masa zbieleje. Stopniowo dodajemy 2,5 szklanki mąki na przemian z wodą i olejem. Dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy 0,5 szklanki mąki Do drugiej kakao. Na wysmarowaną dużą blaszkę wylewamy ciasto białe, na górę łyżką wykładamy ciemne plamki. Do każdej ciemnej plamki wkładamy skórką na dół połówkę śliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stC przez ok 40 minut Każdy piekarnik jest inny dlatego nie zapominamy o sprawdzeniu ciasta patyczkiem- patyczek suchy ciasto jest upieczone:) polewa: Zagotowujemy wszystkie składniki,gotujemy ok 2 minuty i wylewamy na ciepłe ciasto.
Łaciate ciasto z śliwkami
Zamiast śliwe możemy użyć lekko kwaskowatych jabłek

Tagi:

śliwki