Sposób przygotowania:
Łamańce z makiem
Mąkę z pół szklanki cukru, żółtkiem, masłem i łyżką śmietanki zagnieść i wałkować jak najcieniej na posypanej lekko mąką stolnicy. Blaszaną foremką w ząbki, maczaną w mące, lub szklanką wykrawać z ciasta okrągłe placuszki, które bez smarowania należy upiec w niezbyt gorącym piecu na rumiano. Mak wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, następnie sparzyć 2 razy ukropem, tak aby woda stała na wierzchu. Zostawić na trzy godziny w ciepłym miejscu. Wyrzucić na sito, aby woda dobrze obsiąkła, po czym wy¬łożyć do donicy, dodać 2 łyżki śmietany, dosypać resztę cukru, wrzucić 3 migdały, wcześniej oparzone i utłuczone. Wiercić to wszystko przez godzinę, po czym wyłożyć na salaterkę. Ubrać naokoło łamańcami.