bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Łamańce z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobre i sprawdzone. Polecam. Smacznego

Łamańce z makiem

Składniki:

Łamańce z makiem

 

  • maku, 10 dag masła, 30 dag cukru, 3 łyżki śmietanki, 3 migdały gorzkie, l żółtko

Sposób przygotowania:

Łamańce z makiem
Mąkę z pół szklanki cukru, żółtkiem, masłem i łyżką śmietanki zagnieść i wałkować jak najcieniej na posypanej lekko mąką stolnicy. Blaszaną foremką w ząbki, maczaną w mące, lub szklanką wykrawać z ciasta okrągłe placuszki, które bez smarowania należy upiec w niezbyt gorącym piecu na rumiano. Mak wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, następnie sparzyć 2 razy ukropem, tak aby woda stała na wierzchu. Zostawić na trzy godziny w ciepłym miejscu. Wyrzucić na sito, aby woda dobrze obsiąkła, po czym wy¬łożyć do donicy, dodać 2 łyżki śmietany, dosypać resztę cukru, wrzucić 3 migdały, wcześniej oparzone i utłuczone. Wiercić to wszystko przez godzinę, po czym wyłożyć na salaterkę. Ubrać naokoło łamańcami.

Tagi:

mak